Grija rușilor pentru avioanele F-16 din regiune. ”României i s-a impus literalmente achiziția”

Tudor Curtifan


După zvonurile cu privire la o posibilă achiziție de avioane F-16 de către Ucraina, în presa din Federația Rusă a fost reluat narativul fals cu privire la înzestrarea statelor NATO cu avioane americane F-16.

Zvonurile au fost alimentate de faptul că săptămâna trecută, la o expoziție din Ucraina, gigantul american Lockheed Martin a prezentat mai multe machete cu aeronave F-16, Ucraina fiind într-un moment în care are nevoie urgentă de a înlocui bătrâna flotă sovietică.

Informaţiile nu sunt confirmate de surse oficiale ucrainene – cum ar fi ministerul apărării – dar se presupune că Lockheed Martin a propus spre vânzare Ucrainei avionul de luptă multi-rol F-16 Block 70/72.

Dezinformare: „Avioanele F-16 au fost literalmente impuse României și Bulgariei”

Pornind de la acest lucru, în Vzglyad, portal rus apropiat Kremlinului, se vorbește în termeni critici de o posibilă achiziție de F-16 de către Ucraina și se face referire inclusiv la țara nostră și la Bulgaria. Rușii reiau astfel narativul despre F-16, aeronave aflate în regiune nu doar sub comanda noastră, cât și a Poloniei, fiind achiziționate și de către vecinii de la sud de Dunăre.

„Vânzare mare”, precizează ironic sursa citată. „Statele Unite oferă avioane F-16 înfrânte deja în întreaga lume”, spun rușii. Site-ul respectiv continuă și reia narativul fals dezinformându-și cititorii vorbind de faptul că avioanele americane ne-au fost „impuse”.

„Acum a venit rândul Ucrainei care a primit o astfel de ofertă. Anterior, aceste avioane au fost literalmente impuse României și Bulgariei, tot pentru a înlocui aeronavele sovietice”, scrie sursa citată.

Ceea ce omit rușii e că între aliați achizițiile militare nu se impun. Cât despre România, nu ne-a impus nimeni să achiziționăm F-16, a fost doar decizia noastră. Nu doar de natură militară, ci și politică. Dar nu impusă. La fel de bine puteam alege Gripen sau Eurofighter.

Mai mult, după ce s-a vehiculat la vremea respectivă o posibilă licitație, Ministerul Apărării a propus aeronave F-16 second hand. Iar decizia nu a fost impusă, a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării și trimisă mai apoi Parlamentului, forul suprem. Pentru că așa e în democrație.

Și, așa cum s-a tot explicat, faptul că aeronavele nu sunt noi, nu înseamnă că nu sunt performante. Ele au trecut printr-un amplu proces de modernizare, proces care va continua în țară la Aerostar Bacău iar resursa de viață este la jumătate. Nu vorbim de mașini pe care să le etichetăm în funcție de anul fabricației.

Parteneriatul cu SUA, cea mai puternică garanție de securitate de care România s-a bucurat vreodată

Decizia de a achiziționa F-16 nu a fost impusă ci a ținut și de factorul economic. Cităm din comunicatul CSAT din 2010:  „Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere şi decizie”.

Așadar, România și-a făcut calculele și a decis că e mai bine să achiziționeze mai multe aeronave second hand decât mai puține noi. 

Bineînțeles, a contat și decizia politică. Achiziționarea de avioane F-16 a sporit interoperabilitatea dintre România și SUA, dar și cu celelalte state membre NATO. Indiferent că le place unora sau nu, SUA sunt principalul pilon de securitate pentru România, într-un moment în care țara noastră se află în cea mai puternică alianță militară din istorie - NATO.

Niciodată România nu a avut asemenea garanții de securitate precum are azi. Și nici acest lucru nu ne-a fost impus. Noi l-am ales, tot prin decizie politică. Din fericire.

Portalul stirilor corecte

Un plus de claritate cu privire la anumite aspecte ce ţin de activitatea instituţiei militare

Ghid cu privire la prevenirea dezinformării

Elemente cheie pentru combaterea informaţiilor false sau eronate

1. Comunicarea pro-activă:

Când vine vorba despre combaterea informaţiilor false sau eronate, studiile arată că este mai eficient ca informaţiile oficiale furnizate de autorităţi să prezinte faptele corecte în mod oprotun, în locul încercării de a infirma fiecare neadevăr/informaţie din cadrul ştirii false după distribuirea acesteia. Încearcă să identifici şi să comunici informaţiile care lipsesc pentru a reduce susceptibilitatea la dezinformare a audienţei vizate.

2. Avertizare prealabilă (pre-bunking):

Dacă oamenii conştientizează raţionamentul greşit din cadrul teoriilor de dezinformare şi conspiraţionale, aceştia ar putea deveni mai puţin vulnerabili la ele. În acest context, reţelele de socializare au început să posteze etichete de avertizare cu privire la dezinformarea existentă în cadrul fluxurilor de ştiri.

3. Semnalează sursele obişnuite de dezinformare:

Identifică şi semnalează sursele comune de dezinformare, ca de exemplu anumite website-uri sau autori. Acest lucru va împiedica aceste surse în promovarea altor ştiri false.

4. Raportează şi combate dezinformarea pe platforma unde se răspândeşte:

Facebook, Google şi Twitter au sistemele lor proprii care oferă cititorilor posibilitatea de a raporta ştirile false. Este important să raportezi şi să demaşti ştirile false de pe platformele de unde au fost distribuite iniţial. În acest fel, ai o şansă mai bună de a ajunge la audienţa care a fost informată greşit.

5. Prioritizează-ţi efortul:

Pentru a evita infirmarea/ combaterea multitudinii de ştiri false, este important să ştii să prioritizezi. Evaluează semnificaţia unei ştiri false înainte de a începe să o infirmi. De exemplu, dacă o ştire falsă nu a luat amploare, infirmarea acesteia ar putea duce la conştientizarea profilului acestei ştiri în mod inutil. Unii experţi argumentează că este mai bine să aştepţi până când o ştire falsă ajunge să fie distribuită la 10% din audienţă înainte de a o infirma.

Concluzie

Dezinformarea, propaganda şi ştirile eronate au reprezentat o provocare în ultimele decenii dar au devenit şi mai periculoase pe timpul crizei pandemice de COVID-19. ştirile false care circulă atât în statele membre NATO cât şi în cele din afara Alianţei încearcă să dezbine statele aliate, să submineze încrederea în instituţiile democratice şi să prezinte într-o lumină mai bună modul în care regimurile autoritare administrează criza pandemică. De asemenea, aceste ştiri false reprezintă un risc pentru public deoarece subminează mesajele vitale de sănătate publică.

Nu există o singură soluţie în vederea combaterii dezinformării. NATO nu poate acţiona singură. Începând cu organizaţiile internaţionale şi guvernele naţionale şi până la companiile private, societatea civilă şi o mass-media liberă şi independentă, toţii actorii implicaţi, inclusiv NATO, trebuie să aibă rolul său.

Cetăţenii trebuie să aibă încredere că informaţiile pe care le primesc sunt corecte. Iar acest deziderat se poate obţine doar lucrând împreună, luptând cu acest fenomen, protejându-ne cetăţenii şi combătând, astfel, ştirile false.

Ne puteţi sprijini!

Aţi sesizat o ştire falsă? Aşteptăm sugestiile dumneavoastră la adresa de email biroulinternet@mapn.ro.

Abordări ale NATO şi UE în ceea ce priveşte dezinformarea

Sfaturi/indicii importante care ajută la identificarea şi combaterea dezinformării

Într-un sondaj recent efectuat în 25 ţări, 85% din cetăţeni au recunoscut că au fost expuşi ştirilor false. Dintre aceştia, aproape nouă din zece au raportat că, iniţial, au crezut în veridicitatea ştirii.

Următoarele indicii-cheie ajută cetăţenii la identificarea şi combaterea dezinformării:

1. Verifică sursa:

Verifică sursele tale de informaţii - cine le-a publicat şi distribuit? Un site care nu precizează clar sursa materialului, nu este de încredere. În Social media, verifică administratorul contului sau numele utilizatorului - dacă are mai multe litere şi numere înşiruite aleatoriu, ar putea fi vorba despre un bot (program care extrage în mod automat date dintr-o pagină web). Dacă vezi sute de postări pe zi pe un cont neverificat, ar trebui să-ţi ridice unele semne de întrebare. Poţi utiliza un detector gratuit de boţi şi instrumente online, ca de exemplu NewsGuard, care semnalează şi evaluează site-urile care promovează ştiri false.

2. Verifică nuanţa emoţională:

Dezinformarea este adesea utilizată pentru a provoca un răspuns emoţional. Ai grijă la conţinutul care utilizează limbajul emoţional pentru a provoca o reacţie puternică. Frica şi furia sunt catalizatori puternici ce duc la propagarea dezinformării.

3. Verifică povestea:

Ştirile autentice/reale sunt, de obicei, susţinute de mai mult de o sursă. Dacă mass-media principale nu publică ştirea, există mari şanse ca ştirea să nu fie veridică. Efectuând o căutare, poţi vedea dacă fact-checkers independenţi au demascat ştirea falsă. Site-urile care verifică veridicitatea ştirilor, ca de exemplu BBC Reality Check şi AFP Fact Check , îţi oferă şansa de a-ţi verifica acurateţea ştirii.

4. Verifică imaginile:

Arată imaginea ceea ce pretinde a reprezenta? Platformele ca Google, TinEye şi Bing îţi oferă posibilitatea de a face o verificare a imaginii inverse pentru a vedea unde anume pe Internet apare acea imagine şi a putea, astfel, descoperi imagini similare. Instrumentele şi aplicaţiile ca SurfSafe şi Serelay te pot, de asemenea, ajuta să descoperi care imagine a fost prelucrată.

5. Verifică-ţi părerile:

Căutările îţi indică că e puţin probabil ca oamenii să identifice ştirile false dacă acestea se potrivesc cu credinţele sau părerile lor. Fii deştept şi gândeşte-te dacă să distribui conţinutul deoarece ştii că este veridic sau doar fiindcă eşti de acord cu conţinutul lui.

Respectă indiciile de mai sus şi GÂNDEŞTE-TE DE DOUĂ ORI ÎNAINTE DE A DISTRIBUI.

6. Linkuri externe:

Găseşti mai jos cele două platforme principale dezvoltate de NATO şi UE în domeniul combaterii dezinformării. Fie că vrei o introducere generală despre acest fenomen, ori să verifici cum poate fi distribuit un mesaj fals prin intermediul unei reţele vaste de website-uri - acesta este locul de unde poţi începe.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/115204.htm
https://euvsdisinfo.eu/reading-list/

Ideea centrală a abordării UE în combaterea dezinformării: GÂNDEŞTE ÎNAINTE DE A DISTRIBUI

Nimeni nu doreşte să "contamineze" conturile de Social media ale prietenilor cu teorii ale conspiraţiei sau cu informaţii false.

Utilizati această listă pentru a vă asigura că vă feriţi de ştirile false sau dezinformare:

Verifică adresa

Nu te lăsa păcălit

Verifică publicaţia /canalul de difuzare

Verifică autorul

Verifică sursele

Verifică pozele

Gândeşte înainte de a distribui

Verifică activitatea altor fact-checkers