Intoxicare familială... cu fake news

Maior Bogdan Oproiu
Observatorul Militar Nr.22/2020


Eram în maşină cu soţia şi, discutând dintr-una-ntr-alta, ajungem la Covid-19! Şi-mi zice: ?Nici nu ştiu ce să mai cred şi cu Covidul...Păi, de ce?, întreb. N-ai văzut că sunt oameni plătiţi să declare că le-au murit rudele de Covid... De unde ştii? Mi-a spus şi Ioana (o colegă) că a citit... Cam aşa se formează părerile despre multe subiecte de interes în societate. Cineva lansează o afirmaţie, care poate să fie falsă sau fake news şi prin rostogolire ajunge să fie crezută de o parte importantă a populaţiei.

S-a discutat, în ultimul timp, despre cei 3.000 de lei care ar fi fost oferiţi rudelor unor persoane decedate pentru a declara că acestea "au murit de Covid", când, de fapt, ei ar fi decedat dintr-o cu totul altă cauză. Chiar de la început pare un fake news, pentru că în certificatele de deces doar medicii trec cauza decesului şi comorbidităţile. Rudele decedatului nu trebuie decât să recunoască, sub semnătură, identitatea acestora. Altceva nu li se cere să spună. Ceea ce este şi normal, pentru că specialiştii sunt medicii, nu noi. Şi e normal ca părerea nostră să fie irelevantă în astfel de cazuri.

Un articol apărut în ziarul Ştiri din Bucovina prezintă cazul unui bărbat inclus pe lista deceselor cauzate de coronavirus. Doi funcţionari ai DSP (Direcţia de Sănătate Publică) Botoşani i-ar fi propus văduvei să semneze un act prin care recunoştea infectarea pacientului cu noul coronavirus, în schimbul sumei de 3.000 de lei, spune ştirea. Jurnalista de la Botoşani a scris articolul doar pe baza declaraţiilor soţiei decedatului, fără a cere măcar un punct de vedere la DSP Botoşani. Informaţii similare s-au rostogolit la România TV şi alte posturi de televiziune sau în mediul online.

Jurnalista de la Libertatea a demontat această ştire, luând legătura cu femeia respectivă şi cu mai multe persoane care, conform declaraţiilor femeii, ar fi fost martore sau implicate în această problemă. Încă din discuţia cu soţia decedatului iese la iveală prima minciună; nu soţia, ci fiica decedatului ar fi vorbit cu o persoană care ar fi spus că este de la DSP, fără a prezenta vreun act doveditor. Apoi, fiica, intervievată de jurnalişti, şi-a schimbat declaraţia iniţială, în care susţinea că angajata DSP fusese însoţită de şeful de post din comuna adiacentă, spunând că, de fapt, era un bărbat într-o maşină şi că nu l-a văzut de aproape.

Iulia Marin, jurnalista de la Libertatea, i-a contactat pe şeful de post, şefa DSP Botoşani, viceprimarul localităţii de unde sunt cele două femei, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii şi pe managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, demonstrând falsitatea afirmaţiilor pe motiv că rudele nu semnează certificatul de deces, metodologia DSP nu presupune deplasarea la domiciliul decedaţilor, angajaţii DSP au legitimaţie de serviciu, DSP nu câştigă mai mulţi bani dacă sunt mai mulţi decedaţi de Covid şi nici remuneraţiile suplimentare ale personalului medical care lucrează cu pacienţi infectaţi cu Covid nu depind de numărul pacienţilor sau al decedaţilor.

Una peste alta, familia respectivă nu a primit niciun ban, în afara, poate, a ajutorului de deces şi omul tot de Covid a murit. O muncă de investigaţii destul de serioasă pe care a făcut-o Libertatea, dar pe care ar fi trebuit să o facă, în primul rând, jurnalista din Botoşani, înainte să contribuie la lansarea în spaţiul public a unui fake news.

Subiectul a fost mult prea interesant pentru a fi ignorat de televiziuni senzaţionaliste. România TV a preluat din zbor subiectul şi a descoperit trei spitale în Bucureşti care ar fi oferit până la 2.000 de euro rudelor unor pacienţi decedaţi, pentru a declara că aceia ar fi murit de Covid. Spitalele nu sunt numite, iar în sprijinul afirmaţiei este preluată o convorbire telefonică cu un bărbat a cărui voce este distorsionată şi care declară că în satul vecin - deşi nici satul lui nu ştim care e! - a murit cineva şi a primit familia 3.000 de lei. Redactorul din studio citeşte alte declaraţii, neatribuite, care merg în aceeaşi direcţie: rudele primesc bani pentru a declara decese cauzate de Covid. Procurorilor li se cere, se spune în materialul video, să cerceteze toate decesele cauzate de Covid. Această cerere a fost făcută printr-o petiţie online, demarată de asociaţia OCHR - Organised Crime Harm Reduction, condusă de Eugen Chiracu, ong-ul care s-a ocupat de apărarea drepturilor unui singur deţinut, Liviu Dragnea.

Site-ul de ştiri PressOne a mers pe urmele OCHR şi a descoperit că, în 2019, cam toată activitatea acestei asociaţii s-a redus la a milita pentru drepturile deţinutului Liviu Dragnea. PressOne l-a contactat pe Eugen Chiracu şi i-a cerut să-i spună măcar numele unuia din cele trei spitale care ar fi plătit bani pentru declaraţii ale rudelor decedaţilor. Singura entitate de pe teritoriul României care îmi poate cere aceste informaţii şi căreia i le voi oferi este Parchetul General. Vă mulţumesc pentru apel, a mai adăugat Chiracu, după care a întrerupt convorbirea, scrie reporterul PressOne. De ce, dacă ar fi fost reală, era atât de secretă această informaţie?

OCHR declară pe site că: "Suntem un grup de activişti, profesionişti din toate domeniile de activitate, decişi să facem tot ce este necesar pentru reducerea riscurilor asociate crimei organizate. Echipa noastră este formată din avocaţi, jurişti, programatori, economişti, ofiţeri în rezervă, jurnalişti..." Poate acesta este şi motivul pentru care site-ul solicită vizitatorilor, printr-o fereastră pop-up, să doneze, dacă le pasă, pentru a susţine jurnalismul independent. Din păcate, acesta nu este jurnalism. Cu atât mai puţin independent.

Pe internet nu contează cine eşti, ce faci sau ce ai făcut, dacă ceea ce transmiţi rezonează cu cei care te urmăresc, atunci ideile tale vor fi preluate fără a mai fi trecute printr-un filtru critic. Atunci când e vorba de instituţii de presă este cu atât mai grav, pentru că promovarea deliberată a unor informaţii false ar trebui să se bată cap în cap cu deontologia profesională; doar că, la noi, în multe cazuri, profesia nu mai contează.

Am descoperit "ancheta" făcută de România TV pe o pagină de Facebook - "Liberi" se cheamă - de unde a fost distribuită de 22.000 de ori! Cine ştie câte asemenea preluări cu zeci de mii de distribuiri mai există! Şi dacă durează 10 minute să găseşti "surse" pentru articole fake news, pe motiv că le inventezi tu dacă nu le găseşti, demontarea lor este un proces care necesită timp, resurse, răbdare. Şi în plus, fake news-ul este pe piaţă, şi-a făcut deja efectul până vine dezminţirea sau descoperirea adevărului; şi, oricum, câţi dintre cei care cred şi promovează astfel de minciuni sunt dispuşi să mai accepte că au fost minţiţi şi că au minţit, la rândul lor, chiar dacă nu au făcut-o cu bună ştiinţă?

Aşa încât e o idee bună să nu o credeţi pe Ioana, pentru că, deşi e prietena voastră, se lasă şi ea destul de uşor minţită şi chiar dacă nu vrea să facă asta, tot vă dezinformează. Până la urmă, o informaţie grotescă - aşa cum este aceea că spitalele ar plăti în masă lumea să mintă în legătură cu morţii lor - merită să-i acordăm mai mult decât cele două secunde şi jumătate cât ne ia să dăm un share minciunii, şi să vedem dacă se verifică.

Până săptămâna viitoare, fiţi vigilenţi!

Portalul stirilor corecte

Un plus de claritate cu privire la anumite aspecte ce ţin de activitatea instituţiei militare

Ghid cu privire la prevenirea dezinformării

Elemente cheie pentru combaterea informaţiilor false sau eronate

1. Comunicarea pro-activă:

Când vine vorba despre combaterea informaţiilor false sau eronate, studiile arată că este mai eficient ca informaţiile oficiale furnizate de autorităţi să prezinte faptele corecte în mod oprotun, în locul încercării de a infirma fiecare neadevăr/informaţie din cadrul ştirii false după distribuirea acesteia. Încearcă să identifici şi să comunici informaţiile care lipsesc pentru a reduce susceptibilitatea la dezinformare a audienţei vizate.

2. Avertizare prealabilă (pre-bunking):

Dacă oamenii conştientizează raţionamentul greşit din cadrul teoriilor de dezinformare şi conspiraţionale, aceştia ar putea deveni mai puţin vulnerabili la ele. În acest context, reţelele de socializare au început să posteze etichete de avertizare cu privire la dezinformarea existentă în cadrul fluxurilor de ştiri.

3. Semnalează sursele obişnuite de dezinformare:

Identifică şi semnalează sursele comune de dezinformare, ca de exemplu anumite website-uri sau autori. Acest lucru va împiedica aceste surse în promovarea altor ştiri false.

4. Raportează şi combate dezinformarea pe platforma unde se răspândeşte:

Facebook, Google şi Twitter au sistemele lor proprii care oferă cititorilor posibilitatea de a raporta ştirile false. Este important să raportezi şi să demaşti ştirile false de pe platformele de unde au fost distribuite iniţial. În acest fel, ai o şansă mai bună de a ajunge la audienţa care a fost informată greşit.

5. Prioritizează-ţi efortul:

Pentru a evita infirmarea/ combaterea multitudinii de ştiri false, este important să ştii să prioritizezi. Evaluează semnificaţia unei ştiri false înainte de a începe să o infirmi. De exemplu, dacă o ştire falsă nu a luat amploare, infirmarea acesteia ar putea duce la conştientizarea profilului acestei ştiri în mod inutil. Unii experţi argumentează că este mai bine să aştepţi până când o ştire falsă ajunge să fie distribuită la 10% din audienţă înainte de a o infirma.

Concluzie

Dezinformarea, propaganda şi ştirile eronate au reprezentat o provocare în ultimele decenii dar au devenit şi mai periculoase pe timpul crizei pandemice de COVID-19. ştirile false care circulă atât în statele membre NATO cât şi în cele din afara Alianţei încearcă să dezbine statele aliate, să submineze încrederea în instituţiile democratice şi să prezinte într-o lumină mai bună modul în care regimurile autoritare administrează criza pandemică. De asemenea, aceste ştiri false reprezintă un risc pentru public deoarece subminează mesajele vitale de sănătate publică.

Nu există o singură soluţie în vederea combaterii dezinformării. NATO nu poate acţiona singură. Începând cu organizaţiile internaţionale şi guvernele naţionale şi până la companiile private, societatea civilă şi o mass-media liberă şi independentă, toţii actorii implicaţi, inclusiv NATO, trebuie să aibă rolul său.

Cetăţenii trebuie să aibă încredere că informaţiile pe care le primesc sunt corecte. Iar acest deziderat se poate obţine doar lucrând împreună, luptând cu acest fenomen, protejându-ne cetăţenii şi combătând, astfel, ştirile false.

Ne puteţi sprijini!

Aţi sesizat o ştire falsă? Aşteptăm sugestiile dumneavoastră la adresa de email biroulinternet@mapn.ro.

Abordări ale NATO şi UE în ceea ce priveşte dezinformarea

Sfaturi/indicii importante care ajută la identificarea şi combaterea dezinformării

Într-un sondaj recent efectuat în 25 ţări, 85% din cetăţeni au recunoscut că au fost expuşi ştirilor false. Dintre aceştia, aproape nouă din zece au raportat că, iniţial, au crezut în veridicitatea ştirii.

Următoarele indicii-cheie ajută cetăţenii la identificarea şi combaterea dezinformării:

1. Verifică sursa:

Verifică sursele tale de informaţii - cine le-a publicat şi distribuit? Un site care nu precizează clar sursa materialului, nu este de încredere. În Social media, verifică administratorul contului sau numele utilizatorului - dacă are mai multe litere şi numere înşiruite aleatoriu, ar putea fi vorba despre un bot (program care extrage în mod automat date dintr-o pagină web). Dacă vezi sute de postări pe zi pe un cont neverificat, ar trebui să-ţi ridice unele semne de întrebare. Poţi utiliza un detector gratuit de boţi şi instrumente online, ca de exemplu NewsGuard, care semnalează şi evaluează site-urile care promovează ştiri false.

2. Verifică nuanţa emoţională:

Dezinformarea este adesea utilizată pentru a provoca un răspuns emoţional. Ai grijă la conţinutul care utilizează limbajul emoţional pentru a provoca o reacţie puternică. Frica şi furia sunt catalizatori puternici ce duc la propagarea dezinformării.

3. Verifică povestea:

Ştirile autentice/reale sunt, de obicei, susţinute de mai mult de o sursă. Dacă mass-media principale nu publică ştirea, există mari şanse ca ştirea să nu fie veridică. Efectuând o căutare, poţi vedea dacă fact-checkers independenţi au demascat ştirea falsă. Site-urile care verifică veridicitatea ştirilor, ca de exemplu BBC Reality Check şi AFP Fact Check , îţi oferă şansa de a-ţi verifica acurateţea ştirii.

4. Verifică imaginile:

Arată imaginea ceea ce pretinde a reprezenta? Platformele ca Google, TinEye şi Bing îţi oferă posibilitatea de a face o verificare a imaginii inverse pentru a vedea unde anume pe Internet apare acea imagine şi a putea, astfel, descoperi imagini similare. Instrumentele şi aplicaţiile ca SurfSafe şi Serelay te pot, de asemenea, ajuta să descoperi care imagine a fost prelucrată.

5. Verifică-ţi părerile:

Căutările îţi indică că e puţin probabil ca oamenii să identifice ştirile false dacă acestea se potrivesc cu credinţele sau părerile lor. Fii deştept şi gândeşte-te dacă să distribui conţinutul deoarece ştii că este veridic sau doar fiindcă eşti de acord cu conţinutul lui.

Respectă indiciile de mai sus şi GÂNDEŞTE-TE DE DOUĂ ORI ÎNAINTE DE A DISTRIBUI.

6. Linkuri externe:

Găseşti mai jos cele două platforme principale dezvoltate de NATO şi UE în domeniul combaterii dezinformării. Fie că vrei o introducere generală despre acest fenomen, ori să verifici cum poate fi distribuit un mesaj fals prin intermediul unei reţele vaste de website-uri - acesta este locul de unde poţi începe.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/115204.htm
https://euvsdisinfo.eu/reading-list/

Ideea centrală a abordării UE în combaterea dezinformării: GÂNDEŞTE ÎNAINTE DE A DISTRIBUI

Nimeni nu doreşte să "contamineze" conturile de Social media ale prietenilor cu teorii ale conspiraţiei sau cu informaţii false.

Utilizati această listă pentru a vă asigura că vă feriţi de ştirile false sau dezinformare:

Verifică adresa

Nu te lăsa păcălit

Verifică publicaţia /canalul de difuzare

Verifică autorul

Verifică sursele

Verifică pozele

Gândeşte înainte de a distribui

Verifică activitatea altor fact-checkers